Hasznos információk

Hogyan légy jó adományozó?

A szállításról se feledkezz meg!

Ez az adományozás egyik sarkalatos pontja. Eleve gondolkozz olyan körben, amely számára biztosítani tudod a tárgy odajuttatását. A fogadói oldalon igen ritka, hogy erre legyen erőforrás, kapacitás. A www.tulsokcucc.hu oldal partnere az Oszkár – A magyar telekocsi-rendszer. A www.oszkar.com oldalon lehetőség van adományok szállítását is intézni.

Tudj meg többet! www.oszkar.com/tulsokcucc

Az adomány szállításánál ügyelj arra, hogy az adomány útja követhető legyen! Az ehhez szükséges átadás-átvételi elismervényt innen tudod letölteni.

Épen, tisztán!

Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy az adományozás nem egyenlő a hulladéktól való megszabadulással. Ha koszos, nem működő holmit ajánlasz fel – vagy olyat, amit nem kértek -, akkor az visszafelé fog elsülni.

Indulj ki a tárgyból és a leendő gazdájából! Mi a kapocs?

Hol tudnád elképzelni, hol férne el, kinek tetszene, kinek lenne kifejezetten hasznos (pl. sámli kis növésűeknek, hogy elérjenek mindent a környezetükben; fülhallgató nyelvet tanuló hátrányos helyzetű diákoknak a szövegértési feladatokhoz stb.) Csak kreatívan!

Kezdd a közvetlen környezetedben!

A környezeti hatást tekintve jó, ha minél kevesebbet szállítod a holmit, ezért először kérdezd körbe a családot, barátokat, szomszédokat, munkatársakat és a gyerek iskoláját. Ha nem kél el, sebaj, itt a következő lépés…

Lomtalanítás másként!

Tavasszal és ősszel nézz körbe a lakásban: amit egy évig nem használtál, azt már nem is fogod. Az ilyen holmikat ne az utcára hordd ki, hanem keress nekik új gazdát!

Mérlegeld, hogy kinek adod!

Törekedj arra, hogy a tárgy a leginkább rászorulókhoz jusson el. Vedd a fáradságot, és kerülj közvetlen kapcsolatba az adományfogadóval, így megismerheted a pontos igényeket.

Ne csak abban gondolkodj, amiben mindenki más!

Van néhány adománytípus, amit nagy tételben, kialakult rendszerekben gyűjtenek segítő szervezetek (pl. ruházat, tartós élelmiszer). Ezek a hálózatok létfontosságúak, a legtöbben azonban itt leragadnak, pedig ezer más tárgy van még, ami új gazdára lelhet (pl. esernyő, fregoli, vázák stb.)

Tájékozódj az interneten!

A Humusz Szövetség tárgyiadomány-portálján kívül még érdemes felkeresni segítő szervezetek honlapjait (szociális szervezetek – hajléktalanszállók, idősotthonok, bentlakásos otthonok –; szegény környékeken található iskolák, óvodák; állatmenhelyek stb.).

Hogyan légy jó adományfogadó szervezet?

A szállítást ne várd el!

Ha nem tudsz erről gondoskodni, azt jó előre közöld a kommunikációs anyagokon, felületeken, így nem lesz csalódás. Gondold végig, hogy van-e olyan önkéntes, aki nyitott lenne a szállításra és van gépjárműve. Ha nem tudod másként megoldani, fordulj partnerünkhöz, az Oszkár telekocsi rendszerhez a www.oszkar.com oldalon. Itt lehetőség van az adományok szállítását is megoldani telekocsi rendszerben.

Írj kívánságlistát!

Vonulj végig egy papírral és tollal az intézmény összes helyiségén, és tüzetesen vizsgáld meg, hogy mi az, ami könnyebbé, kényelmesebbé teheti a rászorulók, dolgozók mindennapjait. Írd össze a hiányzó holmikat az ágytakarótól a padlószőnyegig és az új kilincsig! Legyél aprólékos!

Kommunikálj világosan és széles körben!

A kívánságlistában szereplő tételek legyenek egyértelműek (méret, darabszám, szín, anyag stb.) és csoportosítsd őket, hogy könnyebben áttekinthető legyen a lista (pl. konyhai vagy háló felszerelések). Tedd fel a honlapodra, küldd ki a hírleveledben, a szervezet holdudvarában lévő magánszemélyeknek, a szakmai partnereknek, a környékbeli sajtónak, az önkénteseknek és a hozzátok betérőknek! Töltsd fel a listádat a www.tulsokcucc.hu oldalra, mert a Humusz tárgyiadomány-portálja az egyedi igényeket igyekszik kielégíteni.

Köszönd meg!

Bizony van, aki elfelejti, persze az olvasó mindig kivétel… Ha teheted, küldj fényképet arról, hogy használatba vettétek az eszközöket, és ne felejtsd megemlíteni a honlapon a jótékony adományozó hozzájárulását (persze, ha ehhez hozzájárul). Hívd meg később is a rendezvényekre, mert ez lehet a kezdete egy csodálatos barátságnak!

Légy jól szervezett, megbízható partner!

Ha látják rajtad, hogy aktív partnere vagy az adományozásnak, tartod magad a megállapodásokhoz, minden tőled telhetőt megteszel, hogy fogadni tudd a felajánlást, akkor örömmel fognak veled együttműködni. Sajnos a segítő szektorban gyakori kapacitáshiány, túlhajszoltság, kiégés miatt előfordul, hogy az adományozók csalódnak a kommunikáció és a lelkesedés hiánya miatt. A felajánlók nem fogják és nem is dolguk megérteni, hogy mennyi egyéb probléma van az adományfogadói oldalon, ők így is segíteni próbálnak. Ne szegjük a kedvüket!